Ruim 4,2 miljoen Nederlanders besteden jaarlijks meer dan 360 miljoen uur aan het verbeteren van hun eigen leefomgeving.

Tegelijkertijd gaat dat niet zonder slag of stoot, want 2,6 miljoen Nederlanders ondervinden hierbij obstakels. Want soms is er meer nodig dan een spelletjesmiddag, klusdag of koffietafel voor meer saamhorigheid in de buurt, wijk of dorp, of zijn er grotere plannen. Zoals het aanleggen van een natuurspeelplaats of het opknappen van een ontmoetingsruimte. Dan is het fijn als je een beroep kunt doen op een club mensen die begrijpt waarvoor je het doet.

Jaarlijks organiseert Katalys (voorheen KNHM) het programma Kern met Pit. Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor hun buurt binnen een jaar te realiseren. Van het opzetten van een buurtmoestuin tot het organiseren van een dorpstoneelstuk. Als het je directe omgeving maar verbetert of een impuls geeft. Als deelnemer aan Kern met Pit gaan er deuren open bij gemeenten en provincies, kun je bij Katalys terecht voor advies en ondersteuning. Elk jaar doen honderden buurtjes mee met Kern met Pit. 

Wat is de kern van het succes van Kern met Pit? Hoe overkom je obstakels bij het realiseren van burgerinitiatieven? Hoe ga je om met vergrijzing, toenemende regeldruk, afnemend vertrouwen in de overheid en de grote druk op en vraag naar vrijwilligers? Hoe bereik je alle doelgroepen, ook die in aandachtswijken? Kortom, wat is er nodig om buurten te laten bruisen?

Daarover gaat Juliette van der Wurff van Mett in gesprek met Linde Nouws (communicatieadviseur) en Margje van Spaendonck (programmamanager) van Katalys, tijdens de sessie. En daarvoor kiezen we een bijzondere vorm, want tijdens de sessie nemen we ook een aflevering van de podcast Bruisende Communities op!

Deze sessie wordt aangeboden door Logeion partner: