Hoe maak je in een tijdperk van verandering de radicale keuze voor participatie? Op welke manier kan in een samenleving waarin polarisatie steeds verder toeneemt, participatie het verschil maken? Heeft participatie wel toekomst als burgers steeds minder vertrouwen hebben in de overheid? Over die vragen gaat de kennissessie ‘Vanaf nu: radicaal in participatie’.

Het participatielandschap is de afgelopen jaren razendsnel aan het veranderen. Wat in 2018 actueel was, is in 2022 achterhaald. De wendbaarheid van de samenleving is daarbij vele malen hoger dan die van de gemeentelijke organisatie. Waar inwoners al lang zelf de handschoen oppakken met hun burgerinitiatieven is de overheid vooral bezig om haar plek in de netwerksamenleving te behouden. Terwijl het al lang tijd is voor de responsieve overheid die midden in die actieve samenleving staat.

In deze sessie worden deelnemers meegenomen in de zoektocht van de gemeente Waddinxveen naar de juiste manier van vormgeven aan participatie. Een zoektocht die in 2018 begon met het aanstellen van de eerste wethouder Samenlevingsparticipatie in Nederland. Een zoektocht die hoogtepunten, maar vooral ook veel leermomenten opleverde. En een zoektocht die in 2022 duidelijk maakt dat de visie van de afgelopen jaren niet meer toereikend is.

Maar hoe geef je participatie dan wel vorm in 2022? Wat is ‘radicaal in participatie’? Welke rol spelen transparantie, responsiviteit en procesmatig denken hierin? Deze kennissessie blikt met het geven van handvatten en learnings uit de Waddinxveense praktijk niet alleen terug, maar kijkt ook vooruit hoe participatie echt centraal kan staan in de organisatie. Met elkaar zoeken we naar het juiste perspectief voor 2022 en verder.

Deze sessie wordt verzorgd door Logeion partner:

Ronde 2 in zaal Podium 8