Niemand twijfelt aan de relevantie van storytelling voor communicatie-professionals. Het is al sinds de oude Grieken ons meest krachtige gereedschap (hoewel de Grieken natuurlijk nog geen ChatGPT hadden…).
Maar om die kracht te kunnen inzetten moeten verhalen in eerste instantie bedoeld zijn om hun publiek te dienen, niet de afzender. Pas wanneer het publiek zichzelf in een verhaal herkent en erdoor gegrepen wordt, kan de afzender iets bereiken met het vertellen van het verhaal. Dan leiden goede verhalen tot verbinding en vertrouwen en veroorzaken ze verandering.
Dat lijkt logisch, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan, want de aanleiding om een verhaal te vertellen komt wel degelijk vanuit de afzender. En wat als het verhaal van de afzender niet over het publiek gaat? Hoe los je dat dilemma op?
Deze workshop helpt je daarbij en geeft antwoord op de volgende vragen: Wat zijn de drie grote valkuilen en hoe omzeil je ze? Hoe overtuig je de directeur dat borstklopperij geen goed verhaal is? Hoe zorgt de True Storytelling Methode ervoor dat je het maximale uit je verhaal haalt? En uit welke universele emotie -waar je overigens nog nooit van gehoord hebt- komt de kracht van storytelling voort? En -vooruit- wat voor vragen stellen wij ChatGPT om ons te helpen bij storytelling?
Bij 1Camera zijn we, als filmmakers, al 15 jaar op een missie om goede, echte verhalen te vertellen: in deze workshop deel ik graag de lessen en tips die we over de jaren hebben verzameld over hoe je het verhaal van de afzender tóch over de kijker kan laten gaan.
Deze sessie wordt mogelijk gemaakt door Logeion partner
