Door met lef en jarenlange ervaring een andere kijk naar binnen te brengen bij het grootste geneesmiddelenbedrijf van Nederland, is de communicatieafdeling op een fundamenteel andere manier gaan werken. Daardoor is de organisatie op een andere manier gaan communiceren met de buitenwereld. Dit leidt tot een verhoogde interne trots, een sterk verbeterde waardering van MSD door stakeholders, betere externe relaties in het algemeen en een grotere naamsbekendheid. Kortom, de reputatie van de organisatie is verbeterd.

Wij zijn inspirerend voor vakgenoten omdat we met een heel klein team en een klein budget, in een pandemische setting, echte impact hebben weten te maken – en dat nog steeds doen. Dat konden we bijvoorbeeld laten zien in ons werk voor de splitsing van MSD en Organon – waarbij we het bekendste geneesmiddelenbedrijf uit de Nederlandse geschiedenis weer terugbrengen in haar geboorteplaats Oss. Een grote verandering voor veel verschillende partijen waar we met communicatie écht een verschil hebben kunnen maken, intern én extern.

Daarnaast zoek ik altijd de connectie tussen echte business resultaten en wat we daaraan kunnen bijdragen vanuit de communicatiefunctie. Alleen dan ben je als communicatiefunctie een geloofwaardige gesprekspartner en krijg je de ruimte om te excelleren. Zo hebben we onze OKR’s (objectives and key results) volledig aangesloten op de bedrijfsdoelen. Denk hierbij aan zichtbaarheidscijfers, cijfers over employee engagement en over bereik van onze kanalen en over onze reputatie.

We zijn de dingen echt anders gaan doen. Wij werken bijvoorbeeld al 15 jaar samen met Kika, waarbij ons personeel geld ophaalt voor onderzoek naar kinderkanker. Maar dit werd vrij minimaal gezien door de buitenwereld. In 2020 konden onze medewerkers vanwege de pandemie echter niet meedoen aan sportevenementen om geld op te halen en toen besloten we om wel zichtbaar te worden. We hebben uiteindelijk 15.000 teddy beren in het sc Heerenveen stadion neergezet, waarmee we zowel voetballiefhebbers die niet bij wedstrijden konden zijn vanwege de coronaomstandigheden een hart onder de riem staken, we symbolisch aandacht vroegen voor 15.000 kinderen die kanker hebben of kanker hebben gehad en we uiteindelijk meer dan 300.000 euro op hebben gehaald voor Kika. Alle 15.000 beren waren binnen 24 uur uitverkocht. De actie ging viral en had een bereik van 1,2 miljard mensen wereldwijd. De actie heeft de harten van velen geraakt. Dit was het resultaat van goede samenwerking tussen alle betrokken partijen, intern en extern en van het werk van een proactieve communicatieafdeling die als team alles op alles heeft gezet om de actie tot een succes te maken.

Met een communicatieteam van slechts 5 mensen, werkend voor een organisatie van meer dan 6000 medewerkers in de productie, R&D, commercial en nog veel meer type functies, verdeeld over 5 verschillende locaties in Nederland, kunnen we heel veel neerzetten en echte impact maken – voor MSD, en voor de partijen om ons heen. Daar ben ik ontzettend trots op.